ÇOK YÖNLÜ OLMAYI SEVİYORUM

Necip Yıldız, çok yönlü bir kişilik. Sanatsal yaratıcılıkla akademiyi, entelektüel olanla yer yer popüler olanı, duyguyla aklı birleştirmiş görünüyor. Kişisel profilini kısaca tarif etmesini istediğimde, kendisini anlattığı mecazlı bir şiirini paylaştı, adı “Tırışka-Savar”mış. İlginç bir anlatımı var, “1977 - Doğumlu Ozan; yeri gelir bozar bazı şiir içün dili. Aforizma canavarı; kefeleriserin bi üleştirmen. Ayaklı koşmaya bayılır derinkafa uyaklarla. Ünye değil be koca Dünya! der bünyesi. Fil(i)m sever – kilim yayar – bilim-sayar. Anı sevmez Ân’ı sever. Kut-bilici, put-kırıcı. Müzmin tırışka-savar. Mizgin bilir dizgin bilmez kuşkusever. Keşke sevmez.”

Yıldız, ülke genelinde yapılan üniversite sınavında ilk yüze girerek (80.) burslu kazandığı Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden lisans, aynı üniversitenin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden yüksek lisans ve doktora dereceleri almış. Ülkemizin en iyi yetişmiş entelektüellerinden biri olan Yıldız, Türkiye Spinoza Çevresi (Spinoza Dostları) üyesi. Sporla da yakından ilgilenen Yıldız, milli bir taekwondocumuzdan 2.5 yıl taekwondo dersleri almış. Yıldız; Türk Dili, Mühür, Çevrimdışı İstanbul, Lacivert, Akatalpa ve Varlık gibi ülkemizin önde gelen dergilerinde rafine şiirler yayımlamış. Sarhoş Kuzu, Dondurma ve Gölgesi, Trane, Kumar Gurmesi gibi çizgi-dışı şiirleriyle, kendine özgü bir anlatım dili ve üslup geliştirmiş.

250 şarkı sözünün yazarı olan ve zaman zaman besteler de yapan Yıldız, Kayserili müzisyen bir ailenin üyesi. Yıldız, geçtiğimiz yıl kurduğu “Sinerji” adlı grubuyla, Kumpir Seven Vampir, Robotocracy, Karnaval Çürüğü, Robot Çiftliği gibi ilginç, esprili, güncel müzikal çalışmalara imza atıyor. Yıldız’ın hâlen birçok şarkısının stüdyo kayıtları devam etmekteymiş. Bazı şarkılarında, başka konuların yanı sıra, değişen aşk anlayışı, sosyal medya, küreselleşme, robotik kültür, yapay zekâ gibi güncel konulara ağırlık verişiyle, Yıldız birçok şarkı sözü yazarından farklılaşmış.

Pop-rock ve caz türlerinde, yer yer bu türleri sentezlediği Türkçe ve İngilizce şarkılar yapan Yıldız; babasından nota dersleri ve caz piyanisti Janus Szprot’tan müzik teorisi dersi almış. Türkçe popüler müzik şarkı sözlerine, kendi ifadesiyle “güncel ve global düzeyde bir tema ve metafor çeşitliliği” kazandırmayı hedefleyişiyle dikkat çeken; oldukça sıra dışı donanımı, yaratıcı ve renkli kişiliğiyle, ülkemizin kültür ve sanatına önemli katkılarda bulunmaya devam eden Yıldız’a bu röportajda “en” sevdiklerini sordum.