BUĞDAY TANESİ FİLMİ NELER ANLATIYOR
BUĞDAY TANESİ FİLMİ NELER ANLATIYOR
Engelli bireylerin sorunlarla başbaşa bırakıldığı bir dönemde politikaya atılarak çok sayıda yasanın çıkmasına öncülük eden Avukat Serkan Bayram, kendi hayatına konu alan Buğday Tanesi'ni anlattı.
Buğday Tanesi Filmi neler anlatıyor?
1974’ün Haziran ayında geçirdiği bir kaza ile ellerini kaybeden Serkan Bayram’ın, gerçek hayat hikayesinden esinlenerek kaleme aldığımız hikayemiz, Serkan’ın önüne çıkan engelleri başarıyla aşarak ilerlemesini ve bugün kamu, sosyal hayatta fiziksel engellilerin karşılaştığı sorunları ve bunları aşmaya çalışan insanların hikayelerini anlatmaktadır.
Engelleri yüzünden, kamuda hakim, savcı, kaymakam gibi görevlere atanamayan insanların önündeki kanuni engelleri kaldırmak için çabalayan Serkan Bayram, bir yandan da bir kaza sonucu omurilik felci geçiren on beş yaşındaki Sarp’ın hayata tutunmasına yardımcı olmaya çalışır. Buğday Tanesi gösterimleri dünyanın en önemli sanat merkezlerinde ilgiyle takip edildi. Frankfurt, Londra, Kazakistan, Venezuela ve Kırgızistan'da büyük ilgi gördü.
Filmimiz, Eylül 2023'te Türkiye'deki Ermeni Patrikhanesi'nde gösterildi ve dünya barışının ortak diline odaklandı. Daha da onur verici olan, Başta Ermeni Patriği Sayın Maşalyan olmak üzere önemli isimlerin şahsımı Nobel Ödülü'ne aday göstermiş olmasıdır. Bu sadece benim için değil, tüm dünya için bir meşale, bir ışık olacaktır: Avrupa Parlamentosu Genel Sekreteri Sayın Despina'nın da eşlik ettiği programda Buğday Tanesi filmimizin gösterimi ile dünya barışının diline dair olumlu mesajlar verdik Mayıs 2024'te Papa Francis ile filmim ve kitabım hakkında bir görüşmemiz oldu. Kendisiyle engelliler, insan hakları, kadın hakları, savaşlarda hayatını kaybeden çocuklar ve umut üzerine yaptığımız görüşmeler sonucunda çok umutlu paylaşımlarımız oldu. Ve geçtiğimiz aylarda Avrupa Ekonomik Senatosu tarafından şahsıma AVRUPA EKONOMİK Ekonomi Senatörlüğü tevdi edilmiştir:
Ayrıca, Mayıs 2024'te Birleşmiş Milletler DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği tarafından "Barış Elçisi" unvanına layık görüldüm: 11 Haziran 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Engelli Şahısların Hakları Sözleşmesi 17. Taraf Devletler Konferansı yan etkinlikleri kapsamında filmimizin de gösterildiği panelde Dünya Barışı, Engellilik ve Kadın Hakları konularında önemli mesajlarım olmuştur:
Tüm dünyada ve Türkiye'de sayısız ödül alan hayatımı anlatan filmde verdiğim mesaj Engelli Hakları ve Barış Elçiliği üzerinedir. Ayrıca iki kurum tarafından Fahri Doktora Unvanı'na layık görüldüğümü belirtmekten onur duyuyorum. Önemli bir diğer adım ise, Tayvan Hükümeti tarafından yapılan bağış ile 6 Şubat Depreminde engelli kalan kardeşlerimizin yaralarını sarmak için, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Buğday Tanesi Protez Ortez Merkezi’nin hizmete geçmiş olmasıdır:
Bu proje siyaset üstü, partiler üstü bir önem taşımaktadır. Amacım, engelsiz bir Türkiye ittifakı oluşturup sesimizi dünyaya duyurmaktır. Amacım, Türkiye ve dünyada engelli bakan, vali, büyükelçi görebilmektir, iz bırakmaktır. Engelsiz bir Türkiye, engelsiz bir dünya mesajıyla Buğday Tanesi 2’yi Hollywood desteğiyle hayata geçirmek, Türk demokrasisi ve insan haklarını dünyaya tanıtmak istiyorum. Bir sosyal sorumluluk projesine dönüşen Buğday Tanesi ile Türkiye ve dünyada bir komisyon oluşturulmasını, engelli rehabilitasyon ve yaşam merkezlerinin kurulmasını arzu ediyorum.
Tüm bu çabalar ışığında, ülkemiz ve dünyamız için, çocuklarımızın ve tüm insanlığın barış ve refahı için tüm dünyaya sesimi duyurma konusunda kararlılığımı ifade etmek isterim. Yere düştüğünde değil, vazgeçtiğinde kaybedersin.
Avukat Serkan Bayram kimdir?
Av.Serkan Bayram. 1 Nisan 1974 tarihinde Erzincan'ın Refahiye ilçesinde doğdu
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Yüksek Lisans derecesi aldı. Hayatı boyunca karşılaştığım birçok zorluğa rağmen azim ve kararlılıkla engelleri aşarak ülkesine ve dünyaya ilham kaynağı olmak için çabaladı.
Savcı olma hayaliyle yıllarca çalıştı. Ancak 1997 yılında gerçekleşen hâkimlik ve savcılık sınavında 84 puan almama rağmen mülakatta elendi. Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesine göre "alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı vücut bozukluğunun olmaması" kriteri nedeniyle elendi.
Bunun üzerine AK Parti'den İstanbul milletvekili olarak göreve başladı. 2021 yılında Türkiye'de engelli bireylerin de savcı ve hâkim olabilmesini sağlayacak kanun değişikliğinin yapılmasında etkili oldu. Bu eşsiz çaba, engelli bireyler için adalet ve eşitliğin sembolü haline geldi.
Tek parmak 50 yıllık hikâyemin umudu, ışığı ve insan haklarını temsil edeceğini düşünerek 2022 yılında ekibiyle birlikte "Buğday Tanesi" filmini tüm dünyaya ulaştırdı. Hayat hikayesini ve mücadelesini anlatan film, Türkiye'deki 10 milyon, dünyadaki 1,5 milyar engelli için bir umut filmi oldu.
Bu film başarıya ulaşmış bir sosyal sorumluluk projesi haline geldi. Gösterimin yapıldığı her yere kendi fikir ve imkanlarıyla ulaşarak Türkiye’nin tanıtımına büyük katkıda bulundu. Adeta bütçesi ve personeli olmayan bir Bakan gibi insanlara ulaşmaya ve umut olmaya devam ediyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.